Заместник-министър награди плувци с увреждания с медали

02.10.14
открит урок по плуване за деца с увреждания

Откритият урок по плуване в басейн „Мадара“ спечели нови фенове на спорта, седем деца започват тренировки другата седмица

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов награди с медали участниците в открития урок по плуване за деца с увреждания в столичния басейн "Мадара", който се проведе във вторник и беше част от Европейската седмица на движението MOVEWeek. Инициативата се проведе със съдействието на ММС, а урокът беше организиран от сдружение „Адаптирана физическа активност и спорт – НСА“.

Акцията в басейн „Мадара“ събра над 60 души – деца с увреждания, родители, студенти от НСА и гости от различни институции. Демонстрацията на треньорите и малките плувци спечели нови фенове на плуването, а седем деца с увреждания от 3 до 6 години започват да тренират още другата седмица. Те ще направят първи стъпки в спорта в столичното 131-во училище, под ръководството на треньорката Величка Александрова.

открит урок по плуване за деца с увреждания

Специалистите от сдружение „Адаптирана физическа активност и спорт - НСА“ работят с деца със специални нужди от 10 години. Целта им е плуването и спортът да станат част от всекидневието на хората с увреждания и да подобрят качеството им на живот. За да стане това е нужно не само да се чака помощ от държавата, но и да се използват съществуващите възможности и да се увеличи информираността им за усилията наработещите в тази сфера.

открит урок по плуване за деца с увреждания

По време на тренировката в басейн „Мадара“ малките плувци бяха разделени на няколко ателиета и освен в басейна, правиха съобразени с потребностите им упражнения. На заниманията присъстваха трима от най-успешните възпитаници на сдружение „Адаптирана физическа активност и спорт – НСА“ – Храбър Натов, Александър Кенанов и Иван Касъров. Те плуват под ръководството на експертите от НСА от 2004 година и са носители на десетки титли от специализираните игри за спортисти с интелектуални затруднения „Спешъл олимпикс“.

открит урок по плуване за деца с увреждания

Росица Стойкова